Evenementen toeleveranciers zwaar teneergeslagen

 

Evenementen toeleveranciers zwaar teneergeslagen

De persconferentie afgelopen vrijdagavond (26 november) heeft inmiddels geleid tot een storm van annuleringen van evenementen. Dat er zwaardere beperkingen opgelegd zouden worden was al duidelijk, maar ondanks dát hoopte de evenementenbranche toch ontzien te worden.

VTTE-voorzitter Gert-Jan Gomes: “De tranen zijn op, net als het geld. Het blijft frustrerend. Je hebt het gevoel dat het probleem in onze branche ligt, maar in feite is het een kwestie dat de zorg het niet aan kan”.

VTTE-bestuurslid Jeroen van Oirschot vult aan: “diverse onderzoeken hebben aangetoond dat de besmettingen niet bij de evenementen plaatsvinden, maar in de thuissituatie en op scholen. Zoek het bij de bron en los het daar op, hoe lastig dat ook is”

Het onbegrip leeft in de hele samenleving, maar komt extra hard aan bij de toeleveranciers van de evenementenbranche; de hele agenda tot eind januari 2022 is weer in één klap leeggeveegd.

VTTE-bestuurslid Remko Vossen: “De beloofde TVL-compensatie voor Q4 2021 zal door veel toeleveranciers helaas niet aangevraagd kunnen worden. We zaten namelijk sinds september in een enorme inhaalslag en de agenda zat tot eind het einde van het jaar ramvol. Ook echt nodig trouwens, want we hadden veel in te halen. Nu het aantal opdrachten in enkele dagen teruggebracht is tot bijna niks, moet het rekensommetje nog uitmaken of we over heel Q4 wel toekomen aan die minimale 30% omzetverlies. Het hangt erom…  Maar een feit is dat de omzet voor heel december weg is”.  Jeroen van Oirschot beaamt: “Je kunt als bedrijf gewoonweg niet op kracht door die omzetverliezen. En niet te vergeten het probleem van het enorme personeelstekort in de evenementenbranche; die vluchten massaal naar branches waar wél werk gegarandeerd is.”

De VTTE pleit voor een transparantere aanpak en routekaart. Het gejojo zorgt ervoor dat opdrachtgevers en organisatoren de boot afhouden en evenementen verplaatsen naar april en mei. Het negatieve sentiment bij de organisatoren weegt momenteel zwaarder in hun keuzes dan de daadwerkelijke opgelegde beperkingen.