Toeleveranciers van evenementen trekken nog harder dan ooit te voren aan de alarmbel

Toeleveranciers van evenementen trekken nog harder dan ooit te voren aan de alarmbel. We kennen inmiddels de demonstraties van UnMute-Us. Maar voelen de toeleveranciers van evenementen zich wel gehoord en krijgen zij voldoende steun vanuit de overheid? In deze nieuwe ONL podcast praat Frits Huffnagel erover met Ruud Van Pol (HWM) en Jacco van der Heijden (Stagelight)

Podcast ONL voor ondernemers: toeleveranciers in de evenementenbranche

Evenemententoeleveranciers hebben extra steun nodig

De ETC, het Evenementen Toeleveranciers Collectief, is verbijsterd over het ridicule besluit van het kabinet om de versoepelingen, in minder dan 12 uur voor aanvang van evenementen, terug te draaien.

In bizarre persconferentie afgelopen vrijdagavond waar iedereen de schuld kreeg van de stijging van de coronacijfers behalve het kabinet, werden afgelopen vrijdag nieuwe maatregelen aangekondigd. Inmiddels heeft u in de media voldoende kunnen lezen wat de maatregelen inhouden voor de sector. Belangrijkste effect is dat evenementen en festivals die al opgebouwd stonden voor zaterdag en zondag geen doorgang konden vinden. Het is te hopen dat deze activiteiten onder de Garantieregeling vallen en dat daarmee, mede door de aanvullende voorwaarden die we u vorige nieuwsbrief toegespeeld hebben, de vergoedingen voor de contracten in ieder geval op orde zijn.

Maar de realiteit zal wel heel anders zijn. In de ideale situatie vangt het Garantiefonds deze kosten voor de organisator voor 80% op bij ingrijpen van de overheid.  Helaas loopt het op meerdere vlakken fout. Lang niet alle evenementen en festivals vallen onder de Garantieregeling, sterker nog, de meeste vallen er niet onder. En bovendien wil het niet direct zeggen dat de toeleveranciers een waarborg hebben dat zij ook schadeloos gesteld worden.

Omdat het Garantiefonds niet de zekerheid biedt die nodig is om de opgelopen schade te dekken zijn we heel druk om het kabinet duidelijk te maken dat de gehele sector een regeling aangeboden krijgt waarmee de effecten van de nieuwe coronamaatregelen vergoed worden.

Samen met het Evenementen Toeleveranciers Collectief (ETC) en Front of House (FOH) is hetvolgende persbericht verspreidt: Persbericht 11/07 VTTE ETC FOH

Tevens zijn deze eisen verwoordt in een brief aan de Kamerleden en de bewindslieden. Het coronadebat van komende week zal doorslaggevend zijn. Dit weekend is er contact geweest met verschillende Kamerleden individueel om de noodzaak van verlenging van de TVL en NOW in ongewijzigde vorm te bepleiten voor minimaal Q4 en Q1 2022. De toezegging van Rutte in de persconferentie dat er compensatie komt voor de getroffen sectoren moet dit mogelijk maken. Naast het doorzetten van de TVL en NOW worden er nog een aantal maatregelen voorgesteld. Uiteraard gaat het persbericht ook breed naar de media.

Toeleveranciers Evenementenbranche vinden plannen kabinet om coronasteun te stoppen een strop voor de evenementenbranche

Het kabinet heeft gisteren bekend gemaakt de coronasteun na september 2021 te willen beëindigen. Tevens zal het laatste NOW-loonsubsidie pakket niet tot 100% dekken, maar nog maar tot 80%.
De Vereniging Technisch Toeleveranciers in de Evenementenbranche vindt dit een slecht besluit omdat de evenementenbranche nog lang niet aan volledig herstel komt en pleit voor het doorzetten van de corona steunmaatregelen tot in ieder geval eind van dit jaar, en het liefste nog tot en met het eerste kwartaal van 2022.

Er is niets mis met het huidige pakket, welke mee-ademt met enkel de bedrijven die de steun nodig hebben vanwege een groot omzet verlies. De bedrijven die weer normale omzetten behalen maken nu al geen gebruik meer van het pakket, dus waarom eerder stoppen?
Juist de evenementenbranche heeft perspectief nodig, en ook de opdrachtgevers hebben heel lang de kat uit de boom gekeken, kan organiseren weer? De doorlooptijd van bijvoorbeeld een internationaal congres van opstart tot uitvoering is een proces van zeker 6 maanden. Dit najaar is de evenementenagenda amper voor de helft gevuld.

Ook het veelbeloofde Garantiefonds voor evenementen blijkt voor veel festivalorganisatoren niet bereikbaar door de strakke voorwaarden. Parallel hieraan blijken er lokaal ook nog eens veel vergunningen niet afgegeven te worden, waarbij personeelstekorten bij politie een veel gehoorde reden is.

Voorzitter Gert-Jan Gomes van de VTTE vult aan: ‘Met de vele afgelaste evenementen in het festivalseizoen en de sobere invulling van theaterproducties in het startende theaterseizoen staan de toeleveranciers met zeer weinig buffer aan de vooravond van een zware winter. Zo vlak voor de finish nog even het hele peleton een stok tussen de wielen steken getuigt niet van enig inzicht in wat er nu nog speelt in onze branche’.

Tegelijk beschrijft het kabinet nog wel een mogelijkheid om bij oplopende besmettingen (welke in de toekomst regionaal aangepakt zullen worden) wel weer denkt aan steunmaatregelen. Echter, hoe regel je zo iets? Het kabinet schrijft ‘in het geval van grootschalige en nationale sluitingen kunnen er nieuwe steunmaatregelen worden overwogen’. De VTTE maakt zich zorgen dat ‘maatwerk’ zoals het rekening houden met omzet verlies door regionale beperkingen niet uitvoerbaar is. Het doorzetten van de huidige steunmaatregelen is de enige optie.
De VTTE zal o.a. via ONL deze boodschap overbrengen naar het huidige kabinet.

Toeleveranciers evenementenbranche kijken gespannen naar de opening van de sector


De enquête die in maart 2021 gehouden is onder de leden van de VTTE geeft een eenduidig beeld; de sector kijkt halsreikend uit naar versoepelingen van de beperkende maatregelen zodat de sector weer kan opstarten.
Maar de technisch toeleveranciers in de evenementenbranche maken zich tegelijk ook grote zorgen. De onzekerheid over het verloop van de coronapandemie maakt dat de toeleveranciers een betere garantstelling willen zien bij het verhuren van grotere projecten. Een aanbetaling van minimaal 10% lijkt logisch om de risico’s niet alleen bij de leveranciers te leggen. De opdrachtgevers herkennen de vraag naar garantie maar zijn niet altijd geneigd dat ook zelf toe te passen. Een nóg grotere zorg geldt het gebrek aan personeel. Door de crisis is het grootste deel van de freelancers in andere sectoren terecht gekomen. Ze zijn daar doorgaans ontvangen als actieve, betrokken werknemers die graag een stapje harder lopen. Naast die waardering spelen de beloning en de arbeidsvoorwaarden in die andere sectoren de toeleveranciers niet in de kaart. Sterker nog, veel bedrijven maken zich zorgen over het kunnen leveren van voldoende personeel voor de te verwachten evenementen en projecten in september en daarna.

Lees het volledige verslag van de enquête via deze link: VTTE enquete opstarten sector ná corona

Persbericht – Ruggengraat evenementenbranche dreigt te verdwijnen

Persbericht – 10 januari 2021

RUGGENGRAAT EVENEMENTENBRANCHE DREIGT TE VERDWIJNEN

De grote, kapitaalintensieve evenemententoeleveranciers dreigen te verdwijnen, wanneer het plafond van de huidige TVL-regeling niet wordt opgeheven. De ruggengraat van de evenementensector zal verdwijnen, als er nu direct geen extra steun komt. Ons Collectief doet een dringend beroep op de overheid om extra steun te verstrekken aan deze bedrijven. Als dit namelijk niet gebeurt, dan zal dit grote consequenties hebben voor de kwaliteit en veiligheid van toekomstige evenementen.
Ongeveer 75 tot 100 grote, kapitaalintensieve toeleveranciers in de evenementensector in Nederland, met een jaaromzet vanaf €4.000.000,- omzet, dreigen te verdwijnen, doordat de
steun in de TVL-regeling voor deze bedrijven niet toereikend is om te overleven. Dit is de top van de branche; deze bedrijven behoren tot de Champions League in de evenementensector
en staan garant voor een zeer groot deel van de werkgelegenheid. Het voorstel van het ETC is dan ook om het plafond binnen de TVL-regelingen van €30.000,-/maand per direct te laten vervallen voor bedrijven met meer dan 50% omzetverlies, zodat de zwaarst getroffen bedrijven toch kunnen overleven.

MEER SCHADE MAAR MINDER STEUN

Voor de grotere, kapitaalintensieve bedrijven, zoals o.a. licht en geluidsbedrijven, tentenbouwers en podiumbouwers is en blijft de schade het grootst en zijn de reserves nu verdwenen. Het maximale bedrag van €30.000,- per maand die deze kapitaalsintensieve bedrijven nu ontvangen, is bij lange na niet toereikend. Het moet mogelijk worden dat deze evenementenbedrijven, die voor Corona financieel gezond waren, met de juiste steunregeling kunnen overleven. De buffers zijn opgebruikt, waardoor hun voortbestaan aan een zijden
draadje hangt en faillissement dreigt. De gevolgen hiervan voor de rest van de evenementenbranche zijn niet te overzien als dit gebeurt. Het is onmogelijk en niet reëel om na 10 maanden te verwachten dat deze bedrijven deze buffers aan kunnen blijven vullen. Deze bedrijven zijn de ruggengraat van de evenementensector. De doelstelling, in zowel de toegang
als de uitvoering voor deze bedrijven, moet zijn dat de ongelijkheid in de steun wordt opgeheven en dat ook de grotere MKB-bedrijven de steun krijgen die ze nodig hebben om te overleven.
De evenementensector in Nederland is wereldwijd koploper in veiligheid, kwaliteit en innovatie. Deze sector is eerder, harder en langduriger getroffen door de coronacrisis dan welke sector dan ook. Wanneer deze Champions League bedrijven verdwijnen binnen de branche zal veel kennis en kunde verloren gaan.

EVENEMENTEN TOELEVERANCIERS COLLECTIEF (ETC)

Met het voortduren van de crisis en het uitblijven van de stip aan de horizon voor de evenementenbranche, hebben diverse evenemententoeleveranciers brancheverenigingen zich
genoodzaakt gevoeld zich te verenigen om de gezamenlijke pijnpunten nóg beter in beeld te brengen. Dit gebeurt binnen het Evenementen Toeleveranciers Collectief [ETC]. In dit collectief zijn verenigd:
• Front of House Toeleveranciers [FOHt]
• Branchevereniging van Nederlandse Tentenverhuurbedrijven [TVD]
• Vereniging Technisch Toeleveranciers Evenementen [VTTE]

 

Download hier het persbericht: ETC persbericht 100121 – RUGGENGRAAT EVENEMENTENTOELEVERANCIERSBRANCHE DREIGT TE VERDWIJNEN

Happy new year? Deal!

Happy New Year? Deal!
De evenementenbranche is klaar voor 2021!

De Alliantie van Evenementenbouwers, waarin de organisatoren en toeleveranciers van publieksevenementen op het gebied van sport, cultuur en entertainment zich hebben verenigd, is klaar met het oude en tegelijkertijd klaar voor het nieuwe jaar. Vandaag kondigt de evenementenbranche een groot aantal events in 2021 aan, waarbij de organisatoren en toeleveranciers graag weer veel bezoekers ontvangen. Er is echter een grote disclaimer: toezeggingen en een garantiefonds naar Duits model vanuit de overheid zijn onontbeerlijk, anders kan er niet gestart worden met voorbereidingen voor de festivalzomer.

#happynewyear #allieantievanevenementenbouwers #vtte #etc #evenementenbranche #festivals

The Show Must Go On

 

‘The Show Must Go On!’

De evenementenbranche slaat alarm! 

Nu de evenementenbranche nog steeds stil staat en de vooruitzichten nog onduidelijk zijn, laat de de gehele evenementenbranche van zich horen met een brede campagne om aandacht te vragen voor de financiële nood binnen de sector.

Er wordt aandacht gevraagd bij de overheid voor o.a.:
Testevenementen. Deze testevenementen staan wel in de planning, maar zouden volgens de overheid pas mogelijk zijn als het stadium ‘waakzaam’ is bereikt. Dat is te laat, want we willen juist nú deze testevenementen laten plaatsvinden zodat we bij het bereiken van stadium ‘waakzaam’ meteen veilig open kunnen.
Extra steunmaatregelen. Over de gehele evenementenbranche wo
– Op korte termijn duidelijkheid en perspectief krijgen middels een duidelijke routekaart. De branche wil plannen en knopen doorhakken voor het komend evenementenjaar.

Vanuit de Alliantie van Evenementenbouwers zijn de fracties in de Tweede Kamer aangeschreven middels deze brief.

De actie wordt ondersteund door het Metropole orkest dat, ter gelegenheid van hun 75-jarig bestaan vorige week, samen met DI-RECT zanger Marcel Veenendaal en het ZO! Gospel Choir, een cover opnam van het nummer van Queen ‘The show must go on’.
De bijbehorende videoclip laat, heel treffend, beelden zien van lege theaters, podia en concertzalen.

Op de sociale media kanalen, maar ook op grote LEDschermen van evenementenlocaties zal de hashtag en videoclip zichtbaar zijn.

#theshowmustgoon #AlliantievanEvenementenbouwers #EventPlatform #FieldlabEvenementen #VTTE #TVD #FOH #VVEM #ETC

PERSBERICHT Evenementen Toeleveranciers Collectief

 

PERSBERICHT 30 NOVEMBER 2020

Het Evenementen Toeleveranciers Collectief [ETC] luidt de noodklok.

De evenementenbranche staat ‘in brand’!
De bedrijven in de evenementensector zijn door de overheidsmaatregelen ‘in brand gezet’ om in het algemeen belang de coronacrisis te bezweren. Dit begrijpen we, maar dan moet er vanuit de overheid wel volledige steun komen om deze ‘brand’ te blussen.

Evenementen Toeleveranciers Collectief (ETC)
Nu de crisis voorduurt en de stip aan de horizon voor de evenementenbranche uitblijft, hebben diverse evenemententoeleveranciers brancheverenigingen zich genoodzaakt gevoeld zich te verenigen om de gezamenlijke pijnpunten nóg beter in beeld te brengen, binnen het ‘Evenementen Toeleveranciers Collectief [ECT]. In dit collectief zijn verenigd
Front of House suppliers [FOH]
Branchevereniging van Nederlandse Tentenverhuurbedrijven [TVD]
Vereniging Technisch Toeleveranciers Evenementen [VTTE]

De ETC roept op tot:
* Een snelle totstandkoming van Evenementenbranchemodule
Met de openstelling van de TVL Q4 2020 móeten de bedrijven weten voor de beste regeling is om aan te vragen; de TVLQ4 2020, of de Evenementen Branche Module. Men tast hiervoor nu volledig in het duister.
* Verbreding TVL Q4 2020
Het moet mogelijk gemaakt worden dat wanneer bedrijven meerdere goedgekeurde SBI-codes hebben, men op basis van waar het omzetverlies zit, kan kiezen voor de secundaire code en niet dat de hoofdcode automatisch van toepassing is. In de eerste code zit soms niet het omzetverlies.
* Plafond TVL-regeling
Het plafond voor de grote kapitaalsintensieve bedrijven van €30.000,- per maand dat nu opgenomen is in de TVL-regeling moet eraf. Door dit plafond krijgen deze bedrijven té weinig steun om voort te blijven bestaan.
* Geen NOW3 boetes voor bedrijven die op verzoek van overheid reorganiseren
Wanneer in de NOW3 de indirecte boetebepaling in stand wordt gehouden, worden ondernemers met een lagere loonsom dan de referentieperiode zeer hard getroffen.
Het gevolg is dat bedrijven verder moeten saneren om te overleven, waardoor de banen die er nu nog zijn alsnog verloren zullen gaan.

De nood van de bedrijven is enorm hoog. Het water stond aan de lippen, ging vervolgens over de lippen, en nu dreigt men te verdrinken. We luiden daarom gezamenlijk met grote bellen de noodklok. Wij, de evenemententoeleveranciers, zijn dé ruggengraat van de evenementensector en maken een zeer belangrijk deel uit in deze keten.
Al deze bedrijven zitten sinds 15 maart in een volledige lockdown en hebben hun bijdrage gedaan. Nu wordt het tijd voor volledige compensatie van alle loonkosten en vasten lasten zodat deze bedrijven kunnen blijven voortbestaan.

Het persbericht in PDF is hier te downloaden.

VTTE in gesprek met de RVO

SBI PROBLEMATIEK TVL1

De VTTE is in gesprek met de RVO over de aanhoudende SBI-problematiek onder de VTTE-leden en afwijzingen van bezwaarschriften op toekenningen en afwijzingen van TVL1.

Al sinds de TOGS aangevraagd kon worden hebben diverse leverancier binnen de VTTE problemen door de incorrecte SBI-codes die op hun KvK-inschrijving stond op peildatum 15 maart 2020.
Terwijl door aanpassingen bij de TOGS bijna iedereen alsnog een toekenning kreeg voor steun, is het bij de TVL-regeling stukken lastiger gebleken sinds er onderscheid gemaakt wordt tussen hoofd- en nevencodes. De meeste toeleveranciers geven aan dat de huidige bekende hoofd SBI-codes onjuist zijn. Wijzigen hiervan is heel lastig gebleken en vooral de uitvoeringsinstantie RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) houdt vast aan peildatum 15 maart 2020.

De VTTE zet zich al sinds het prille begin in om de SBI-problemen voor de toeleveranciers op te lossen.

PERSBERICHT TWEEDE LOCKDOWN

Gisteravond zijn de nieuwe maatregelen aangekondigd en de technisch toeleveranciers van de evenementen en de cultuur reageren met begrip ten aanzien van de noodzaak van maatregelen maar stellen gelijk de vraag hoe zij dit moeten overleven.
Hoe denkt de overheid steun te bieden aan een sector die gezond was voor de crisis maar nu na 7 maanden op de rand van faillissement staat. Begrip voor het stellen van maatregelen is er zeker maar de consequenties van de maatregelen worden klaarblijkelijk niet volledig overzien.
De maatregelen gelden voor vier weken en worden daarna wellicht verlengd als dat nodig blijkt. Ondertussen zal de sector met een gemiddelde omzetdaling van 85% maar moeten zien hoe zij dit overleeft. De enige mogelijkheid daartoe is als de overheid een zwaarder steunpakket specifiek voor de cultuur- en evenementensectoren aanreikt en de werkelijke verliezen voor haar rekening neemt. Nu alle bedrijven hun uiterste best hebben gedaan veilig te werken is het ondenkbaar dat zij nog meer verliezen zelf zouden moeten en kunnen compenseren. De mogelijkheid om een bedrijf in winterslaap te brengen zou onderdeel van het pakket moeten zijn.

De toeleveranciers maken deel uit van een keten die loopt van de producenten tot aan de ZZP’ers en werknemers van de bedrijven aan het andere eind van de keten. De hele keten wordt geraakt door de maatregelen en zal omvallen als zij niet specifiek gesteund wordt. In dat geval zijn er komend jaar geen festivals, evenementen en theatervoorstellingen meer. Om dit te voorkomen zal er naast financiële steun voor de sectoren ook een aparte routekaart geformuleerd moeten worden die juist de zwaarst getroffen sectoren perspectief gaat bieden. De validering door de overheid van de evenementen- en theaterprotocollen zal daar deel van uit moeten maken zodat we na de gedeeltelijke lockdown direct en veilig aan de slag te kunnen.