Evenemententoeleveranciers hebben extra steun nodig

De ETC, het Evenementen Toeleveranciers Collectief, is verbijsterd over het ridicule besluit van het kabinet om de versoepelingen, in minder dan 12 uur voor aanvang van evenementen, terug te draaien.

In bizarre persconferentie afgelopen vrijdagavond waar iedereen de schuld kreeg van de stijging van de coronacijfers behalve het kabinet, werden afgelopen vrijdag nieuwe maatregelen aangekondigd. Inmiddels heeft u in de media voldoende kunnen lezen wat de maatregelen inhouden voor de sector. Belangrijkste effect is dat evenementen en festivals die al opgebouwd stonden voor zaterdag en zondag geen doorgang konden vinden. Het is te hopen dat deze activiteiten onder de Garantieregeling vallen en dat daarmee, mede door de aanvullende voorwaarden die we u vorige nieuwsbrief toegespeeld hebben, de vergoedingen voor de contracten in ieder geval op orde zijn.

Maar de realiteit zal wel heel anders zijn. In de ideale situatie vangt het Garantiefonds deze kosten voor de organisator voor 80% op bij ingrijpen van de overheid.  Helaas loopt het op meerdere vlakken fout. Lang niet alle evenementen en festivals vallen onder de Garantieregeling, sterker nog, de meeste vallen er niet onder. En bovendien wil het niet direct zeggen dat de toeleveranciers een waarborg hebben dat zij ook schadeloos gesteld worden.

Omdat het Garantiefonds niet de zekerheid biedt die nodig is om de opgelopen schade te dekken zijn we heel druk om het kabinet duidelijk te maken dat de gehele sector een regeling aangeboden krijgt waarmee de effecten van de nieuwe coronamaatregelen vergoed worden.

Samen met het Evenementen Toeleveranciers Collectief (ETC) en Front of House (FOH) is hetvolgende persbericht verspreidt: Persbericht 11/07 VTTE ETC FOH

Tevens zijn deze eisen verwoordt in een brief aan de Kamerleden en de bewindslieden. Het coronadebat van komende week zal doorslaggevend zijn. Dit weekend is er contact geweest met verschillende Kamerleden individueel om de noodzaak van verlenging van de TVL en NOW in ongewijzigde vorm te bepleiten voor minimaal Q4 en Q1 2022. De toezegging van Rutte in de persconferentie dat er compensatie komt voor de getroffen sectoren moet dit mogelijk maken. Naast het doorzetten van de TVL en NOW worden er nog een aantal maatregelen voorgesteld. Uiteraard gaat het persbericht ook breed naar de media.