Toeleveranciers Evenementenbranche vinden plannen kabinet om coronasteun te stoppen een strop voor de evenementenbranche

Het kabinet heeft gisteren bekend gemaakt de coronasteun na september 2021 te willen beƫindigen. Tevens zal het laatste NOW-loonsubsidie pakket niet tot 100% dekken, maar nog maar tot 80%.
De Vereniging Technisch Toeleveranciers in de Evenementenbranche vindt dit een slecht besluit omdat de evenementenbranche nog lang niet aan volledig herstel komt en pleit voor het doorzetten van de corona steunmaatregelen tot in ieder geval eind van dit jaar, en het liefste nog tot en met het eerste kwartaal van 2022.

Er is niets mis met het huidige pakket, welke mee-ademt met enkel de bedrijven die de steun nodig hebben vanwege een groot omzet verlies. De bedrijven die weer normale omzetten behalen maken nu al geen gebruik meer van het pakket, dus waarom eerder stoppen?
Juist de evenementenbranche heeft perspectief nodig, en ook de opdrachtgevers hebben heel lang de kat uit de boom gekeken, kan organiseren weer? De doorlooptijd van bijvoorbeeld een internationaal congres van opstart tot uitvoering is een proces van zeker 6 maanden. Dit najaar is de evenementenagenda amper voor de helft gevuld.

Ook het veelbeloofde Garantiefonds voor evenementen blijkt voor veel festivalorganisatoren niet bereikbaar door de strakke voorwaarden. Parallel hieraan blijken er lokaal ook nog eens veel vergunningen niet afgegeven te worden, waarbij personeelstekorten bij politie een veel gehoorde reden is.

Voorzitter Gert-Jan Gomes van de VTTE vult aan: ‘Met de vele afgelaste evenementen in het festivalseizoen en de sobere invulling van theaterproducties in het startende theaterseizoen staan de toeleveranciers met zeer weinig buffer aan de vooravond van een zware winter. Zo vlak voor de finish nog even het hele peleton een stok tussen de wielen steken getuigt niet van enig inzicht in wat er nu nog speelt in onze branche’.

Tegelijk beschrijft het kabinet nog wel een mogelijkheid om bij oplopende besmettingen (welke in de toekomst regionaal aangepakt zullen worden) wel weer denkt aan steunmaatregelen. Echter, hoe regel je zo iets? Het kabinet schrijft ‘in het geval van grootschalige en nationale sluitingen kunnen er nieuwe steunmaatregelen worden overwogen’. De VTTE maakt zich zorgen dat ‘maatwerk’ zoals het rekening houden met omzet verlies door regionale beperkingen niet uitvoerbaar is. Het doorzetten van de huidige steunmaatregelen is de enige optie.
De VTTE zal o.a. via ONL deze boodschap overbrengen naar het huidige kabinet.