Aanpassingen in het derde noodpakket: TOZO en TVL moet anders

Op donderdag 24 september is het debat gepland over het langverwachte derde noodpakket. De VTTE heeft de afgelopen weken de ontwikkelingen hierin gevolgd en kan zich grotendeels vinden in de noodsteunmaatregelen in het derde pakket, op enkele cruciale details na.

De VTTE vertegenwoordigt een groep van 250 toeleverancierbedrijven in de evenementenbranche. De helft hiervan is éénmanszaak of VOF en zou gebruik kunnen maken van de TOZO-regeling, echter komt niet meer in aanmerking door de partner- en vermogenstoets, hetgeen een groot aantal ondernemers tot wanhoop drijft.

Middels een email aan de kamerleden pleit de VTTE voor een wijziging in de TOZO-regeling: TOZO 3 zou gelijk moeten zijn aan TOZO 1 zodat gezonde bedrijven in de evenementenbranche kunnen overleven tot de dag dat we weer met zijn allen kunnen genieten van evenementen, voorstelingen en festivals.

O ja, de TOZO – die meestal geassocieerd wordt met enkel freelancers – is er dus degelijk óók voor ondernemers met een fysiek eigen bedrijf.. Ondernemers zonder, maar ook mét personeel, pand en bedrijfsinventaris. Laat het duidelijk zijn dat deze ondernemers niet zomaar gevraagd kan worden om uit het vak te stappen of om te scholen. Het bedrijfskapitaal zit vast, en kan niet ingewisseld worden voor contanten om een andere business op te starten. De TOZO-1 regeling biedt hier een goede uitweg voor de ondernemer om het bedrijf te redden en de winter te overleven.

Daarnaast pleit de VTTE voor een mogelijkheid om seizoensgebonden bedrijven de mogelijkheid te bieden om hun referentiemaanden in de TVL-aanvraag vanuit een maandgemiddelde over de periode maart 2019 tot maart 2020 te kunnen aanleveren. Middels een  tweede email aan kamerleden is dit vandaag ook nog kenbaar gemaakt.